ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ
XX ΤΘΜ - XXIV ΤΘΤ - ΧΧVI EMA

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Γαλανόλευκες σημαίες στα γήπεδα της Κύπρου

"ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ" ΤΗΣ U.E.F.A.
Μπορεί ο ΑΠΟΕΛ, πρωταθλητής Κύπρου στο ποδόσφαιρο, να μην έχει σημειώσει ακόμη νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως χθες πέτυχε μια ουσιαστική νίκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διοργανώτρια του θεσμού, ΟΥΕΦΑ, αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, αποσύροντας την καταγγελία που αρχικά είχε απευθύνει τη Δευτέρα κατά του ΑΠΟΕΛ για την εμφάνιση εκατοντάδων ελληνικών σημαιών στην εξέδρα του γηπέδου ΓΣΠ της Λευκωσίας την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα με την Πόρτο.

Κατόπιν πιέσεων του Κύπριου αντιπροέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μάριου Λευκαρίτη και του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, η ΟΥΕΦΑ δέχθηκε ότι η σημαία αποτελεί εθνικό και όχι πολιτικό σύμβολο (που απαγορεύεται), σε αντίθεση με την καταγγελία του παρατηρητή του αγώνα.

O σύνδεσμος φίλων του ΑΠΟΕΛ ετοίμαζε μια ακόμη πιο έντονη εικόνα για το παιχνίδι αυτό, προτιμώντας αρχικά ελληνικές σημαίες που θα είχαν στο κέντρο τους την Κύπρο. Τελικά κατόπιν πιέσεων της διοίκησης του συλλόγου το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε.

Δεν έχει προηγούμενο

Aλλωστε στον πρώτο αγώνα του ΑΠΟΕΛ στην έδρα του για το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι υπήρχε γραμμένο γύρω από τον αγωνιστικό χώρο σε διάφορες γλώσσες το μήνυμα «Η Κύπρος είναι Ελληνική». Κανείς ωστόσο από την ΟΥΕΦΑ δεν έσπευσε να κατηγορήσει την κυπριακή ομάδα γι’ αυτό. Αντίθετα ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε, και σωστά, υπόλογος για ρατσιστική επίθεση οπαδών του σε υπάλληλο της ΟΥΕΦΑ, ενώ σήμερα πρόκειται να απολογηθεί και για τη ρίψη μπουκαλιών στον αγώνα με την Πόρτο.

Μια ξένη σημαία όμως δεν έχει προηγούμενο να προκαλεί καταγγελία και τιμωρία, αν και στην Κύπρο τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Η ελληνική σημαία αποτελεί το σύμβολο των περισσότερων «δεξιών» ομάδων του νησιού, όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση και ο Απόλλων Λεμεσού, ενώ οι «αριστερές» ομάδες, που προέκυψαν από τον καιρό του ελληνικού εμφυλίου το 1948, όπως η Ομόνοια κι η Νέα Σαλαμίνα έχουν μόνο κυπριακά και αριστερά σύμβολα.

Στις κυπριακές εξέδρες πλέον η διαμάχη των ομάδων έχει εξελιχθεί σε μια αντιπαράθεση κυπροκεντρισμού και ελληνοκεντρισμού. Ακραίες μορφές έκφρασης περιλαμβάνουν συνθήματα πολιτικών νεολαιών αλλά και την εμφάνιση για παράδειγμα στις εξέδρες του ΑΠΟΕΛ εμβλημάτων όπως η σβάστικα και σε αυτές της Ομόνοιας κομμουνιστικών συμβόλων αλλά και της γαλανόλευκης που στη θέση του σταυρού έχει το σφυροδρέπανο. Μέχρι και τουρκοκυπριακή σημαία έχει εμφανιστεί στην κερκίδα της Ομόνοιας.

Kρασιά και μπίρες

Κάποτε γινόταν λόγος την Ελλάδα για πράσινα και γαλάζια καφενεία - στην Κύπρο το πρόβλημα ήταν και παραμένει πολύ μεγαλύτερο, με σαφή διαχωρισμό σε αριστερά και δεξιά κρασιά (!), αφού οι αριστεροί πίνουν οίνους της ΛΟΕΛ και οι δεξιοί της ΕΤΚΟ ή της ΣΟΔΑΠ, σε αριστερές και δεξιές μπίρες (ΚΕΟ από τη μία, Κάιζερ ή Κάρλσμπεργκ από την άλλη, αν και πρόσφατα μπερδεύτηκαν λίγο τα πράγματα), σε τσιγάρα, κονιάκ και ούτω καθεξής.

Το ζήτημα όμως της σημαίας αποτελεί ανοιχτή πληγή για τους Κυπρίους. Ο ιστορικός διχασμός Μακαριακών και Γριβικών στις δεκαετίες του ’50, ’60, και ’70, ή μετριοπαθών και εθνικιστών που εξελίχθηκε σε πόλωση αριστερών και δεξιών έχει αποτυπωθεί στις σημαίες που χρησιμοποιεί ο καθένας στις ελεύθερες περιοχές του νησιού. Για τους δεξιούς η πραγματική σημαία είναι η γαλανόλευκη, της μητέρας-πατρίδας, ενώ για τους αριστερούς δεν νοείται άλλη σημαία από την κυπριακή, του ανεξάρτητου κράτους.

Ετσι σιγά σιγά ο σημαιοστολισμός έχει γίνει αντικείμενο κομματικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, με τη γαλανόλευκη να θεωρείται κομματικό χαρακτηριστικό της δεξιάς αντί για εθνικό σύμβολο σύμφωνα με... όσους προτιμούν τον καφέ του Λαϊκού Καφεκοπτείου. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ότι της σκέψης αυτής κοινωνός έγινε και ο παρατηρητής του αγώνα ΑΠΟΕΛ-Πόρτο. Αυτό άλλωστε υπονόησαν και οι επιτελείς του ΑΠΟΕΛ προχθές.

Η αντιπαράθεση για τη σημαία φτάνει συχνά στη φαιδρότητα. Σε τοίχο κεντρικού δρόμου της Λεμεσού προ πενταετίας εμφανίστηκε το σύνθημα «φαντάζει ωραία καμένη η σημαία», αλλά την επομένη κάποιοι άλλοι είχαν βάψει μια ελληνική σημαία πάνω από τις λέξεις «φαντάζει» και «καμένη», με τρόπο ώστε να φαίνονται μόνο οι λέξεις «ωραία σημαία» στο πλά
Του Γιωργου Γεωργακοπουλου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ INFOGNOMONPOLITICS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου